Inspiratie voor de Paastafel:
Gerecht 1. Shakshuka:
Eieren in pittige tomatensaus heerlijk voor ontbijt, lunch en/of diner:
Over dit recept
Het is een budgetrecept, waarmee je oude restjes en voorraden kunt opmaken uit je koelkast of vriezer. Voor een extra hartige bite, kun je restjes kaas over de shakshuka kruimelen, zoals feta, geitenkaas of doe er worstjes doorheen. Bovendien is het héél makkelijk om te maken. Je maakt het gerecht in één pan (dat scheelt afwas). Tip: de dag erna is dit eenvoudige, maar heerlijke gerecht zelfs nog lekkerder!
Ingrediënten voor 4-6 porties:
- De tomatensaus klaarzetten (voor ongeveer 2,5 liter)
- 4 rode peper met pitjes en al
- 150 gram verse gember, geschild en in blokjes
- 1 bol knoflook, gepeld
- 2 uien
- 2 rode paprika’s
- 100 ml olijfolie
- 3 el gemalen komijn
- 2 tl venkelzaad (optioneel, wel aanbevolen)
- 1 tl korianderzaad (optioneel, wel aanbevolen)
- 4 blikken gepelde tomaten à 400 gram
- 400 ml tomatensap (of nog één extra blik gepelde tomaten)
- 100 ml rode wijnazijn
- 4 el honing
- schil van 1 citroen, geraspt (optioneel, wel aanbevolen)
- de blaadjes van een half bosje koriander
- 2 tl chili vlokken of 1 gedroogde chilipeper
- zwarte peper en zout (naar smaak toevoegen)
Bereiding
Stap 1
Hak de pepers, uien en paprika’s in grove stukken. Doe ze met de gember, knoflook en olie in de keukenmachine en maal tot een grove pasta.
Stap 2
Doe de pasta in een grote pan. Voeg de gemalen komijn, het koriander- en venkelzaad toe en laat het mengsel ongeveer een half uur terwijl je af en toe roert op laag vuur bakken tot alles zacht is. Het begint serieus nu al heerlijk te ruiken. Echt waar. Doe de gepelde tomaten, het tomatensap, de azijn, suiker, citroenschil, verse koriander, chilivlokken, peper en zout, bij.
Stap 3
Laat de saus zonder deksel op laag vuur pruttelen. Roer regelmatig om te voorkomen dat de boel aankoekt. Na ongeveer 2 uur heeft de saus een mooie dikke consistentie. Aan het eind moet je steeds vaker roeren, omdat hij vanwege het dikker worden sneller kan aanbakken.
Meal prep Tip: Als je geen tijd of zin hebt in de uitgebreide versie, kun je ook gaan voor de snelle variant. De saus hoeft niet per se 2 uur te pruttelen. Als je geen tijd hebt of spontaan zin krijgt in het gerecht, kun je de saus ook 15 minuten laten pruttelen.
De saus is in schone potten in de koelkast een paar weken houdbaar. Als je de hete saus in steriele potten doet, tot de rand vult met olijfolie en goed dichtdraait, kun je de potten wel een jaar bewaren.
Gerecht 2. Gepocheerde eieren in pittige tomatensaus met spinazie, yoghurt & koriander
voor 4 tot 6 personen
2,5 liter pittige tomatensaus die je hierboven hebt gemaakt
8 handen verse (wilde) spinazie
8-12 eieren (afhankelijk hoeveel eieren je per persoon wilt)
voor erover:
Griekse yoghurt of kwark
notendukkah (zie hieronder het recept)
half bosje verse koriander
Warm de tomatensaus op in een grote pan tot deze begint te pruttelen. Roer de spinazie erdoor tot het geslonken is. Maak nu kleine kuiltjes in de saus om de eieren in te doen. Breek de eieren één voor één voorzichtig in de kuiltjes. Doe een deksel op de pan en laat pruttelen tot de eieren net gestold zijn (dit duurt ongeveer 7 minuten).
Schep er wat yoghurt over en bestrooi met notendukkah en koriander. Zet de grote pan op tafel en eet met brood, pita’s of platbrood.
Notendukkah
voor één flinke pot dukkah
150 gram blanke amandelen
75 gram hazelnoten
2 el komijnzaad
2 el korianderzaad
2 el venkelzaad
2 el sesamzaad
1 tl zoutvlokken
Wat is Dukkah?
Dukkah is een mengsel van specerijen en noten. Dukkah eet je met platbrood. Voor dukkah kun je allerlei soorten specerijen en kruiden gebruiken. De drie meest gebruikte ingrediënten zijn noten, korianderzaad en komijnzaad. Verder kun je volop variëren. Essentieel is de crunchiness.
Warm de oven voor op 180 graden. Strooi de hazelnoten, amandelen, komijn, koriander, venkel en sesamzaad op een bakplaat. Rooster tot de noten en zaadjes goudbruin zijn en lekker beginnen te ruiken (na ongeveer 10-12 minuten). Laat afkoelen.
Doe alles in de keukenmachine. Zet de machine kort aan tot je grove kruimels. In een goed afgesloten pot blijft de dukkah een paar weken goed.